27 Ağustos 2012 Pazartesi

2012-2013 çikolata kreasyonum/ nostaljik aşk serisi:)




Bayramdan kalma lokumlarımı değerlendirmek istedim, ortaya bu sonuç çıktı. Lokumların üzerinde görüldüğü gibi şekiller yapmak çok keyif verici gerçekten. Ebru sanatına hep ilgi duymuşumdur, lokumların üzerindeki ince çizgileri yaparken ebru yapıyormuş gibi hissettim doğrusu. Ayrıca  kalplı çikolataların içinde de parça parça lokumlar bulunuyor. Beğenilerinize sunuyorum...

Sevgiler...


Fotoğraflar: Gülşah Dündar Telimen

20 Ağustos 2012 Pazartesi

Bayrama özel: Sütlü, fındıklı çikolata

Fındık toplayan gelin, Fındık dalda kalmasın, Gel biraz konuşalım, Aklım sende kalmasın.
Ramazan davulcuları bu ramazanda da manilerle davul çalmadı. Bende buna inat tariflerimi manilerle sunuyorum... Evet efendim, bu cici çikolatalarımızı yapmak için önce benmari usulü çikolatamızı eritiyoruz. Tepsinin üzerine yağlı kağıdımızı seriyoruz. Daha sonra tatlı kaşığı çikolatamızı yardımıyla kağıdımızın üzerine yavaşça döküyoruz, üzerine fındıklarımızı serbest şekilde yerleştiriyoruz. İsterseniz fındıklı, incirli, üzümlü de yapabilirsiniz. Buzdolabında bir gece bekletiniz.
 Malzemeler: -200 gr. sütlü kuvertür çikolata - bir avuç fındık, -birkaç adet doğranmış kuru incir. -Yağlı kağıt
 Afiyet olsun...
 Fotoğraflar: Gülşah Dündar Telimen

*Bayram pastam: Çikolatalı truffe pasta*

Bayram neşe günüdür, Müminin düğünüdür, Bugün sevinmek artık, Orucun ürünüdür manisiyle siz sevgili dostlarıma mutlu, huzurlu bayramlar diliyorum...Bu bayram şerbetli tatlılar yerine bir pasta yapmayı tercih ettim. Artık yaş ilerledikçe şerbetli tatlılara geçiş yaparım diye düşünüyorum. Malum şerbetli tatlılar ustalık ve o tatlıları yiyecek kalabalık bir aile, torun torbalar ister :)Geçenlerde milföy hamurundan baklava yapmaya çalıştım fakat sonuç hüsran oldu. Siz siz olun milföyle şerbeti buluşturmayın. "yok, ben baklavayı milföyden de olsa güzel yaparım" diyorsanız tarifini de gönderiverin. Pasta yapmak benim için gerçekten büyük bir zevk, şeker hamurlu pastalara göre kremalı pastaları daha çok seviyorum. Buram buram çikolata kokan, yumuşacık kremalara sizlerde benim gibi bayılıyorsanız bu tarif tam size göre:) Sizde deneyin a dostlar!
Malzemeler: Pandispanya için -4 yumurta, -2 bardak un, -1 bardak toz şeker, -25 gr. kakao, -1 buçuk bardak süt, -yarım paket margarin,, -bir paket vanilya ve kabartma tozu Krema için -2 kutu hazır krema, -80 gr bitter çikolata Yumurtaları çırpın, şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Sütü ve erittiğiniz margarin soğuyunca karışıma ekleyin. Unu eleyerek karışıma ilave edin. Diğer malzemeleri de ekleyip iyice çırpın. Kek kalıbını yağlayıp, kalıba un serpin. Karışımı kalıba dökün. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin. Kekin üzerine krema kaplamadan önce ılık sütle keki ıslatın. Krema: Kremaları tencerede bir taşım kaynatın. İçine çikolataları kırıp iyice karıştırın. Oda sıcaklığına geldikten sonra dolapta soğumaya bırakın. Kremanın katıya yakın bir kıvam alması gerekiyor. Bir gece bekletirseniz gereken kıvamı alacaktır. Bu tarifte pastanın içine değil sadece üzerine krema sürüyoruz. İsterseniz pastayı drajelerle süsleyebilir, evinizde bulunan şekilli ev aletleriyle kremanıza şekil verebilirsiniz. Ben bu dalga efektini plastik pasta dilimleyicinin kenarlarıyla yaptım. Afiyet olsun... Fotoğraflar: Gülşah Dündar Telimen

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Kakuleli limonata



Hindistan mutfağında yoğun olarak kullanılan kakule zencefilgiller ailesinden geliyor. Osmanlı mutfağında da yer almış olan kakule bitki çaylarına ve yemeklere aroma katmak için kullanılıyor.
Kakule aynı zamanda hoş kokusuyla iştah açıcı, midevî ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Zeynep arkadaşım yeşil çayla birlikte içmemi tavsiye etmişti. Pek damak tadıma hitap etmediği için birkaç denemeden sonra bırakmıştım. İftar sonrasında yaptığımız Sultanahmet turunda şerbetler arasında "kakuleli limon şerbeti"ni görünce hemen denedim vee evde de denemeye karar verdim. Buyrun sizde deneyin...

Bu arada kakuleyle beni tanıştıran Zeynep Yılmaz'a sevgiler... :)


Malzemeler:
-2 adet limon,
-3 yemek kaşığı toz şeker,
-2 limonata bardağı su,
-3-4 tane kakule

bir limonun kabuğunu rendeleyin. Limonları sıkıp içine şekeri, kakuleleri ve suyu ekleyip karıştırın. yaklaşık bir saat buzdolabında bekletin. Süzdükten sonra servis edin. Afiyet olsun.

5 Ağustos 2012 Pazar

Mantarlı tavuk sarma & Patatesli közlenmiş biber sarması


Uzun bir aradan sonra yeni bir tarifle karşınızdayım sevgili dostlarım... Aşçılar için eski, benim için yeni tarifleri ardarda yazıyorum sevgili yemekseverler,

Mantarlı tavuk sarma*

Malzemeler:

-6 adet tavuk göğsü (fileto)( daha yağlı malzeme olsun isterseniz kemiklerinden ayrılmış tavuk pirzola,
- yarım kilo mantar,
- küçük bir kase konserve bezelye,
-kaşar peyniri
-ayçiçek yağı, kekik, karabiber, pulbiber, tuz.
-kürdan,

Mantarları küp küp doğrayıp soteleyin. Mantarların içine bezelyeleri ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip karıştırın. Bir kasenin içinde yağı ve baharatları harmanlayın. Yumurta fırçasıyla gögüslerin üzerine bu sosu sürün. Üzerine mantarlı harcı uzunlamasına yerleştirip tavuğu sarma yapın, rendelenmiş kaşar eklemeyi unutmayın.Son olarak kürdanla tutturup tepsiye yerleştirin. Bütün tavukları aynı işlemden geçirdikten sonra üzerlerini sostan sürün. Yarım saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra 220 derece fırında pişirin. Fırını kapatmanıza yakın tavukların üzerine rendelenmiş kaşarları ekleyin.


Patatesli közlenmiş biber sarması:

Malzemeler:
-Kırmızı biber,
- taze soğan,
-patates,
-maydonoz,
-sıvı yağ
-İstediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.

Patatesleri haşlayıp ezin. İçine doğradığınız soğanları, maydonozları, baharatları ve yağı ekleyip karıştırın. Koyu bir kıvam olması için karışımı kısa bir süre yoğurun. Közlediğiniz biberleri temizleyip, açın. İçine karışımdan koyup sarın.
Taze soğanları saplarını kaynar suda birkaç dk bekletin. Biraz yumuşayınca kıvama gelmiş demektir. Sarmayı soğan saplarıyla bağlayıp servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun...



Fotoğraflar: Gülşah Dündar Telimen